طلای کاغذی

نوعی از معاملات وجود دارد که افراد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند در آن بیش از سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خود خرید انجام دهند. چنین معاملاتی اصطلاحاً دارای اهرم هستند. طلای کاغذی در این دسته معاملات قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرد. اما سؤال این‌‌‌‌‌‌‌‌‌جاست که طلای کاغذی چیست؟ چطور ممکن است امکان خرید بیش از سرمایه وجود داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌باشد؟ معاملات کاغذی طلا چگونه انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند؟ و این‌‌‌‌‌‌‌‌‌که از نظر قانونی چه حکمی در مورد چنین معاملاتی برقرار است؟

 طلای کاغذی چیست؟ 

هنگامی که شما در ازای خرید مقداری طلا تنها رسیدی شامل جزئیات معامله اعم از زمان معامله، وزن طلا، مشخصات طرفین معامله و میزان پرداخت را دریافت کنید نه خود جنس، صاحب «طلای کاغذی» شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اید.

معامله‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی کاغذی طلا چگونه انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود؟

معاملات کاغذی طلا به این‌‌‌‌‌‌‌‌‌صورت انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند که افراد متقاضی مقدار دلخواه طلا را به قیمت روز اما با پرداخت وجه بسیار کمتر از ارزش واقعی خریداری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند و در ازای پرداخت خود طلای کاغذی دریافت می-کنند. حال کافی است این طلا در زمان مناسب فروخته شود تا سودآوری رخ‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. فراموش نکنید که ورود افراد کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌تجربه یا افرادی که توانایی تحلیل بازار طلا را ندارند به این معاملات پیشنهاد نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. چراکه در صورت مواجهه با زیان جبران آن بسیار دشوار است.

نحوه انجام معامله طلای کاغذی

چطور می‌توان با پول کم طلا زیاد خرید؟

  • اهرم در معاملات
    در ابتدا به اصطلاح اهرم اشاره کردیم، اما اهرم در معامله به چه معناست؟ وجود اهرم در معامله امکان خرید چند برابر ارزش سرمایه را می‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. در معاملاتی که با اهرم صورت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرند، سودآوری کلان امکان‌‌‌‌‌‌‌‌‌پذیر است. البته در صورت عملکرد ناآگاهانه ضرر نیز به همان اندازه کلان خواهد بود.
  • معامله در مهلت مقرر
    آنچه در بالا گفته شد شکل ساده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی معاملات کاغذی طلا است. گاهی ممکن است برای انجام معامله در بازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی معاملات 24 ساعتی باشیم. چنین معاملاتی تنها 24 ساعت برای خرید و فروش به شما زمان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. یعنی اگر مقداری طلا کاغذی را خریدید تا 24 ساعت بعد فرصت دارید تا آن را بفروشید. پس از 24 ساعت باید کاغذ را به فروشنده برگردانید و اگر سود کرده باشید می‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید پول خود را پس بگیرید. چنانچه در مدت این 24 ساعت قیمت طلا افزایش یابد، خریدار علاوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌بر پول خود سود نیز دریافت خواهد کرد، در غیر این‌‌‌‌‌‌‌‌‌صورت ضرر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. حل اگر به هر دلیلی خریدار کاغذ را در زمان مقرر برنگرداند، از اعتبار ساقط است و وجهی که برای دریافت آن پرداخت کرده بود به عنوان خسارت درنظر گرفته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.
برای درک بهتر با یک مثال موضوع را واضح‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنیم:

تصور کنید هر گرم طلا در بازار 1000 تومان قیمت‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری شده است. شما با سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی 10000 تومانی قاعدتاً توان خرید تنها 10 گرم طلا دارید. اما در بازار معاملات کاغذی طلا با 10000 تومان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی خود 50گرم طلا خرید می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید و در ازای پرداخت وجه کاغذی شامل اطلاعات خرید دریافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید. حال تنها 24 فرصت دارید تا با طلا کاغذی خود نزد فروشنده برگردید. چنانچه در این 24 ساعت قیمت هر گرم افزایش پیدا‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند پس از تحویل کاغذ به فروشنده 10000 تومان اولیه و سود خود را دریافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنید. در صورتی که در این 2 ساعت قیمت طلا کاهش پیدا کند طبیعتاً شما ضرر کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اید، چراکه سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی اولیه پس از کسر ضرر به شما بازخواهد گشت.

انواع معاملات کاغذی طلا

باتوجه به آن‌‌‌‌‌‌‌‌چه تا اینجا خواندیم، ماهیت طلای کاغذی وابسته به قیمت پس از اعمال اهرم و مهلت مقرر آن است. براساس همین مهلت انواع معاملات کاغذی طلا شکل گرفته‌‌‌‌‌‌‌‌اند. نام‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری انواع معاملات کاغذی طلا برمبنای زمان تسویه انجام شده‌‌‌‌‌‌‌‌است و روش بستن قرارداد در آن‌‌‌‌‌‌‌‌ها یکسان است.

معاملات فردایی

در معاملات فردایی طلا، امروز قرارداد منعقد می‌‌‌‌‌‌‌‌شود و فردا در ساعت مجاز تسویه، یعنی 2 تا 3 بعدازظهر سرانجام معامله مشخص می‌‌‌‌‌‌‌‌شود. برای کسب اطلاعات دقیق‌‌‌‌‌‌‌‌تر درمورد طلای فردایی می‌‌‌‌‌‌‌‌توانید به مقاله دیگری از دلفین وست با نام منظور از طلای فردایی چیست مراجعه کنید.

معاملات امروزی

در چنین معاملاتی، قرارداد در ساعت معاملاتی روز بسته‌‌‌‌‌‌‌‌شده و در ساعت 2 بعدازظهر همان روز تسویه صورت می‌‌‌‌‌‌‌‌گیرد.

معاملات شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌ای

در معاملات شنبه‌‌‌‌‌‌‌‌ای، سررسید قرارداد روز شنبه خواهد بود. این روش را چنین می‌‌‌‌‌‌‌‌توان تعمیم داد، که در هر روزی از هفته که قرارداد منعقد شود، پس از گذشت یک هفته معاملاتی، روز تسویه فراخواهد رسید. بنابراین معاملات طلای یکشنبه‌‌‌‌‌‌‌‌ای، دوشنبه‌‌‌‌‌‌‌‌ای و به‌‌‌‌‌‌‌‌طور کلی وابسته به هرروزی غیر از جمعه وجود دارد. روز جمعه پایان هفته معاملات جهانی است و برای تسویه باید تا آغاز هفته جدید و رسیدن سررسید قرارداد صبرکنید.

معاملات کاغذی طلا برای چه کسانی مناسب است؟

در چنین معاملاتی ریسک‌‌‌‌‌‌‌‌‌پذیری و قوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی تحلیل کمک زیادی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. اگر به خوبی با بازار طلا آشنا باشید می‌توانید از این معاملات سود کلانی ببرید. اگر از افرادی هستید که به دنبال راهی برای سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری با دارایی خود که سال‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها برای بدست آوردن آن زحمت کشیده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اید هستید، به دلیل ریسک بالا طلا کاغذی به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. گفته می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که بازار ارز و طلا به هم مرتبط هستند و قیمت یکی بر دیگری تأثیر مستقیم دارد. با وجود این شرایط افرادی که به عنوان فروشنده فعالیت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند افرادی کارکشته هستند که از تمام نوسانات بازار مطلعند. البته هستند کسانی که با شنیدن این‌‌‌‌‌‌‌‌‌که این تجارت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند سودآور باشد وارد آن می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند و متأسفانه متضرر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند.
البته تمام این‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها زمانی قابل اتکا است که از وضعیت قانونی معاملات کاغذی مطلع باشیم.

حکم معاملات کاغذی طلا

حکم قانونی معاملات کاغذی

مراجع قانونی مسئول معاملات کاغذی طلا را اخلال در نظام اقتصادی و در نتیجه غیرقانونی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌دانند. افرادی که این سیستم معاملاتی را هدایت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند با پایین آوردن قیمت طلا سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران را به خرید ترقیب کرده و سپس قیمت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را افزایش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. در این میان افراد کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌تجربه صرفاً ضرر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند. این در حالی است که هدایت‌‌‌‌‌‌‌‌‌گران معاملات تنها به فکر سودآوری برای خود هستند. در این میان علاوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌بر متضرر شدن عده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران، نوساناتی که در بازار طلا رخ می‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد فعالان قانونی را دچار مشکل می‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. اتحادیه طلا و جواهر تهران در تیر 1399 در طی اطلاعیه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای چنین معاملاتی را غیرقانونی اعلام کرد. متن اطلاعیه از این قرار است: « لازم به توضیخ است تشکل‌های صنفی (خارج از زیرمجموعه وزارت صمت و اتاق اصناف) از قبیل انجمن‌های صنفی موضوع بند «ک» ماده 5 قانون اتاق بازرگانی مجاز به اعطای مجوز کسب و کار و طلا نیستند و همکاران محترم برای دریافت هرگونه مجوز قانونی برای انجام فعالیت کسبی، فقط به اتحادیه طلا وجواهر تهران مراجعه کنند.»

سخن آخر

یکی از روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری در طلا و سکه، خرید طلا کاغذی است که با سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی کم می‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند سود بسیار به دنبال داشته باشد. ساز و کار این معاملات برپایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی اعتماد و اعتبار طرفین برقرار است و خرید فیزیکی در میان نیست. با توجه به این‌‌‌‌‌‌‌‌‌که این روش کاملاً غیرقانونی است، ورود به آن به هیچ عنوان توصیه نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود

منبع